mandag 7. september 2009

Unges medievaner


Unges mediavaner idag er sterkt preget av det yngste mediet vi har – nemlig internett. Internett har blitt et slags multimedia der man har mulighet til å se på tv, lese avis, spille spill, høre på musikk og se på filmer på ett og samme sted. Tilsvarende har man måttet bevege seg fra tv-stua til dagligstua til datarommet og tilbake til tv-stua for å gjøre de samme tingene før. Vi er late mennesker, og ting som gjør hverdagen enklere og mindre krevende er alltid svært tiltalende.


I undersøkelsen som klassen vår gjorde om våre medievaner kom det fram at bare 31% hørte på radio dagen før, imens 95% brukte internett. Hadde vi spurt en gruppe med 50-åringer hadde fordelingen vært veldig annerledes. Som ungdom er det viktig å kunne identifisere seg med det man har rundt seg, og ungdom vil ikke høre på radio fordi det å sitte ned og høre på radio blir forbundet med en aldersgruppe – de eldre. Og vil man identifisere seg med dem? Neppe. Derfor er det slettes ikke rart at ungdom idag vil bruke det yngste og nyeste mediet som stadig er i utvikling istedet for de som ble oppfunnet på 60-tallet.

Hvorvidt dette er en positiv utvikling eller ikke, er mange uenige om. Det blir ofte fortalt om unge gutter som aldri forlater rommene sine fordi de er hektet på et voldelig dataspill, og jenter som snakker mer med venninnene over chat enn i virkeligheten. Samtidig jubler mange over sosiale nettverk som Facebook, som har gjenforent dem med folk de ikke har snakket med siden en gang på midten av 70-tallet. Å blogge er blitt like vanlig som å spise frokost, og mobbing over nettet er blitt et stort samfunnsproblem. Som sagt er det vanskelig å avgjøre om dette er positivt, men det er ihvertfall en utvikling vi bare kan drømme om å stoppe.

1 kommentar:

  1. Du viser at du kan skrive hypertekstlig. Viktige lenker videre. Vi skal se nærmere på mobbing via Internett og mobil i løpet av skoleåret. Hvordan tester de unges sin egen identitet via nettet?

    SvarSlett